Start van het schooljaar 1.1
Binnen het thema 'Naar school' geven we in de eerste weken vooral aandacht aan het wennen op school. Voor groep 1 is alles nieuw, voor groep 2 is het opnieuw wennen. Onderwerpen die hierbij centraal staan:
Hierna verschuift de de focus en gaan we onder de noemer 'Jij & ik' meer inzoomen op het kind, de wereld om het kind heen, de gevoelswereld en inzetten op groepsvorming. Neem een kijkje bij dit thema voor meer informatie.
Binnen het thema 'Naar school' geven we in de eerste weken vooral aandacht aan het wennen op school. Voor groep 1 is alles nieuw, voor groep 2 is het opnieuw wennen. Onderwerpen die hierbij centraal staan:
- Wat is er allemaal te de beleven in de klas?
- Hoe werkt alles op school?
- Wat kan ik verwachten?
- Wat wordt er van mij verwacht?
- Hoe gaan we met elkaar om?
- Elkaar leren kennen.
Hierna verschuift de de focus en gaan we onder de noemer 'Jij & ik' meer inzoomen op het kind, de wereld om het kind heen, de gevoelswereld en inzetten op groepsvorming. Neem een kijkje bij dit thema voor meer informatie.

Te gebruiken voor activiteiten in de kring: woorden bespreken, zinnen maken, concrete materialen erbij zoeken, klappen, begin- of eindklank, rijmen enz.

Aan de hand van het boek ‘het kleurenmonster gaat naar school’, kun je meerdere afspraken, gedragsregels of uitleg over lessen bespreekbaar maken en allerlei activiteiten bij doen.
Tip: scan het boek in en zet het in een PP-presentatie. Zo kun je de bijpassende bladzijden herhalen en als praatplaat gebruiken.
Activiteit 1 Tas inpakken
Wat hebben we nodig en wat niet. Hoe gaat dat hier op school, waar moeten we alles zetten, hoe werkt de overblijf enz (rugzak, attributen uit het boek (zaklamp, helm, middeltje tegen vleermuizen enz. en dingen die je echt nodig hebt zoals: pakje drinken, fruit, evergreen, broodtrommel, drinkbeker. Dan de tas inpakken, alles benoemen.

Bijpassende poster zit in het rugzakspel gebaseerd op 'het kleurenmonster gaat naar schoo'l. Zie overige hoeken voor meer info. Je neemt een gevulde rugzak mee in de kring, haalt er steeds 1 ding uit en vult dit woord in op de lege plek. Laat een aantal leerlingen ook iets uit de tas halen of iets uit hun eigen tas. Versje:
Ik kreeg een hele mooie tas,
die neem ik mee naar mijn kleuterklas.
Er zit een … in, (zelf invullen)
dat is heel erg naar mijn zin!

Knip de getalbeelden los van de getalkaarten en laat ze de bij elkaar behorende plaatjes sorteren (leg het daarna als activiteit in de rekenhoek).

Knip de activiteitenplaatjes, de dobbelsteen getalbeelden en cijferkaartjes los. Hang de activiteitenkaartjes boven het kolommenblad (b.v. met magneettape op een bord). Vraag de kinderen te gaan staan als ze in de vakantie naar de bios zijn geweest. Je geeft een kind de beurt om de kinderen te tellen en het aantal vakjes in de kolom te kleuren. Je vraagt een ander kind om het getalbeeld erbij te zoeken en op te hangen en de volgende om het cijferkaartje erbij te zoeken.

Een leuke kringactiviteit om elkaar een beetje te leren kennen. Draai aan het rad en volg het plaatje op. Zoek iemand die hetzelfde lievelingsdier heeft of zoek iemand die jonger is dan jij bent. Om tot een antwoord te komen vertelt het kind dat aan de beurt is iets over zichzelf en moet vragen stellen aan anderen.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
Voer met de kinderen een kringgesprek over hoe belangrijk het is om op een fijne en veilige manier met elkaar en het lokaal om te gaan. Vraag aan hen wat ze fijn vinden en wat we samen kunnen bedenken en afspreken hierover. Maak hierbij een woordweb. Vat samen wat je hebt opgeschreven, waarschijnlijk kom je wel uit op bovenstaande algemene afspraken. Vertel dat je hier posters van gaat maken, zodat we er altijd aan herinnerd worden. De volgende dag neem je de posters mee. Het postertje met alle zes afspraken plak je op een groot vel. Hier kunnen de kinderen dan hun 'handtekening' op zetten. Deze klassenafspraken kun je gratis downloaden onder de tab 'downloads' binnen thema naar school. Het bevat 6 afspraken op A4 (1e poster drie varianten), 1x A4 geef me de vijf en een poster met alle zes de afspraken op 1 blad (deze kun je printen op A3).

Gebruik een aantal woorden om na te stempelen, na te leggen met letters van klei of losse letters.

Om de woorden in te slijten/ oefenen heb ik hier het gezelschapsspel kwartet bij gemaakt. Hierbij zijn klassenhoeken en materialen ingedeeld in 7 categorieën.

12 knijpkaarten om de beginklank te oefenen. Maak ze eventueel zelfcorrigerend door op de achterkant van het goede antwoord een groen duimpje omhoog te plakken.

Het boek het kleurenmonster leent zich goed om verschillende klassensituaties en -afspraken met de kinderen te bespreken. Zo ook het toiletritueel. In de kring bespreek ik apart de bladzijden over dit onderwerp als praatplaat (foto's in PP op Digibord) Hierbij heb ik bovenstaande verwerking gemaakt als logische reeks voor de taalhoek.Ook heb ik van dezelfde afbeeldingen posters gemaakt, deze hang ik in het toilet als geheugensteun.

- Hang deze op bij de rekenhoek.
- Print nogmaals. Knip de getalbeelden los van de getalkaarten en laat ze de bij elkaar behorende plaatjes sorteren (vooraf als kringactiviteit).

Gebruik 1 van de twee ’makkelijke’ matrixen om te oefenen in de kring. Leg de andere twee in de rekenhoek.
![]() |
![]() |
Het kleurenmonster gaat naar school en moet zijn tas inpakken, maar wat neem je mee als je niet weet wat school is? Een zaklamp of een middeltje tegen vleermuizen? Dit rugzakspel is gebaseerd op deze bladzijden uit het verhaal. Niet alleen komt op deze manier het boek weer terug in je aanbod in de klas, maar draagt het sociale element van een spelletje ook bij aan de groepsvorming. Vooral in het begin van het jaar is dit belangrijk. Draai aan het wiel en stop de ‘goede’ dingen in je tas. Wie als eerste de tas helemaal heeft ingepakt, wint. Bonus: postertje A4-formaat met daarop het versje over de schooltas Dit versje kun je als kringactiviteit doen, zie kringactiviteiten.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |

Dit idee zag ik op Pinterest, zo goed bedacht! Wat een leuke manier om je klasgenoten te leren kennen. Met je klasgenoten spelen, maar dan anders.

Een mooie manier om de kinderen letterlijk een stempel te laten drukken op de klas. Deze prachtige en vooral vormgeving spreekt mij heel erg aan.