Herfst


"Het regent eikels en kastanjes
kijk ze vliegen in het rond
hier en daar strooien de bomen
beukennootjes op de grond."

Taalactiviteiten kring a.d.h.v. het boek De vier kaboutertjes in de herfst
Dit boek staat vol met versjes die je de kinderen aan kunt leren en drie mooie verhalen op rijm om voor te lezen. Ook geeft het boek ideeën om te knutselen. Zoals slingers maken van herfstmateriaal voor het feest van egel, Kleine paddenstoelschilderijtjes schilderen en poppetjes maken van eikels en kastanjes.
24 woordkaartjes (Themabundel Herfst)
 • Deze woorden kun je in de kring aanbieden. Deze komen allemaal terug in de activiteiten dus voorkennis zal de kinderen helpen.
 • Hang ze bij de taalhoek.
 • De taalactiviteit met het decor gaat over zinsbouw. Dus dit als kringactiviteit met de kinderen oefenen is aan te bevelen.
Taalactiviteit zinsbouw (Themabundel Herfst)
Bij deze taalactiviteit bevorderen we de taalontwikkeling door de kinderen uit te dagen om langere en volledige zinnen te vormen opgebouwd met: wie, wat, waarmee en waar.
 • 1 decor
 • 1 kabouter
 • 3 dobbelstenen: wat doet de kabouter, waarmee doet hij het en waar?
 • De attributen en afbeeldingen van de dobbelstenen.
De kinderen werken in een tweetal en gooien om de beurt met de vertelstenen. Ze maken het tafereeltje op het decor en beschrijven dit aan de ander met een volle zin. Bijv.: De kabouter laadt de kastanje op zijn kruiwagen bij het kabouterhuis.
Rekenactiviteit (Themabundel Herfst)
 1. Getalkaarten 1 t/m 12. Legtwaalf bakjes op een rij met de getalkaarten erbij. Laat de kinderen de bakjes vullen met het juiste aantal kastanjes en eikels.
 2. Patroonkaarten om met herfstmateriaal slingers te rijgen (zie motorische activiteiten).
Rad van fortuin vliegenmepperspel (Themabundel Herfst)
De kinderen draaien om de beurt aan het rad. Het kind dat draait doet deze ronde niet mee met de vliegenmepper. Komt het rad tot stilstand op een gekleurd plaatje, dan zoeken ze zo snel mogelijk het schaduwbeeld erbij. Komt het rad tot stilstand op een schaduwbeeld, dan zoeken ze zo snel mogelijk het gekleurde plaatje erbij. Het kind dat het snelst met zijn vliegenmepper op het juiste plaatje slaat, mag het kleine rondje met beide beelden erop pakken. Wie er het eerste 5 heeft verzameld op zijn speelkaart is de winnaar. Motorische activiteiten (Themabundel Herfst)
 1. Slingers rijgen van herfstmateriaal.
 2. Bladeren met bijbehorende vrucht prikken. Versier er echte takken mee en hang deze op in klas.
Bladeren in de boom. Laat de lege boom vullen met klein materiaal, zoals pom poms, knopen of gekleurde pompoenpitten. De kinderen gebruiken hierbij grote pincetten. Verteltafel
Een verteltafel is een krachtig middel om de taalontwikkeling, spelontwikkeling en samenspel te stimuleren. Door met attributen een verhaal na te spelen komt het echt tot leven door de aangeboden woorden zelf te gebruiken in spel beklijven deze beter. Echter is het aan te raden om de verteltafel volgens een bepaalde structuur te introduceren en aan te bieden, bijvoorbeeld volgens dit stappenplan opgezet door Topwijs.nl.
Kralenplanken
Bij kralenplankjes.nl kun je gratis verschillende voorbeelden gratis downloaden. Herfst ontdekhoek en/of winkeltje
Laat de kinderen allerlei herfstmaterialen vrij onderzoeken. Leg er attributen bij om dit te doen zoals, vergrootglazen, microscoop, meetlinten, weegschaal. Eventueel opdrachtkaarten om een voorzet te geven tot het ontdekken van verschillende rekendoelen.
Dit pakket bevat naast twee beebotmatten veel leuke en handige extra's zoals: woordkaarten, structureerstroken, stempelbladen, qr-codes naar leuke en leerzame filmpjes en nog meer leuks. Heel goed te gebruiken bij thema bos, boswachter/bosdieren en natuurlijk perfect te combineren met mijn themabundel herfst.
Eekhoorntjes en eikeltjes
In dit spel verzamelen de eekhoorns 5 gekleurde eikeltjes bij elkaar op de boomstronkjes. De kinderen draaien aan het rad en volgen de opdrachten op.  Klik op onderstaande afbeelding om deze te downloaden. Veel plezier!