Jij en ik

Start van het schooljaar 1.2 De eerste weken hebben we ons binnen het thema 'Naar school' vooral gericht op het wennen aan de schoolse situatie en een start gemaakt met het elkaar leren kennen. Nu gaan we onder de noemer 'Jij & ik' nog meer inzoomen op het kind, de wereld om het kind heen, de gevoelswereld en inzetten op groepsvorming. Onderwerpen die hierbij centraal staan:
  • Dit ben ik: Zo zie ik er uit, interesses.
  • Dit is mijn gezin/ familie.
  • Wie ben jij? Interesseren voor de ander en ontdekken wat overeenkomsten of verschillen zijn op verschillende fronten. Elkaar leren kennen en zo vertrouwd raken met elkaar.
  • Vriendschap.
  • Verschillende emoties.
Taalactiviteit: 24 themagebonden woordkaarten (themabundel Mijn familie) 18 polaroids en 6 fotolijstjes om de familiebanden uit te leggen. Te gebruiken voor activiteiten in de kring: woorden bespreken, zinnen maken, concrete materialen erbij zoeken, klappen,  begin- of eindklank, rijmen enz. Taalactiviteit: Boek voorlezen ‘De kleur van emoties’. Binnen dit thema lees je natuurlijk verschillende boeken waarin onderwerpen als: vriendschap, verschillende mensen en dit ben ik aan bod komen. Het boek dat ik toch even wil benoemen is bovenstaand boek. We gaan aan de hand van het boek 'De kleur van emoties' gevoelens ontdekken d.m.v. diverse activiteiten. Emoties, wordt ook het onderwerp van de themahoek. Je kunt hier meer informatie over vinden onder tab 'overige hoeken'. Sociaal-emotionele activiteit (gratis download)
Deze bundel bevat twee activiteiten om te praten over emoties. Ook als je geen rad in de klas hebt kun je deze gebruiken. Doe dan de verstevigde stippen in een knikkerzak om te grabbelen in plaats van draaien. Ikzelf knutselde er van karton een flessenstandaard bij, maar dit kun je makkelijk vervangen door kleine losse flesjes of potjes. Let op de ronde afbeeldingen met het kleurenmonster zitten niet in het bestand. Deze mag ik helaas niet delen. Een link naar soortgelijke plaatjes bij een andere activiteit, vind je bij de tab 'overige hoeken'. Deze bundel kun je gratis downloaden binnen dit thema onder de tab 'downloads'.

Taalactiviteit: Versje kleurenmonster
Alle kleuren door elkaar’
Rommel, rommel, rommel maar!
Alle kleuren op een rij,
Het kleurenmonster is weer blij!

Muziekactiviteit: Liedje zingen.
Als je vriendjes bent (koekeloere)

Rekenactiviteiten
  1. Kinderen elkaar vergelijken en rangschikken met begrippen: langer- korter Lichter-donkerder, lichter-zwaarder. Met meetlinten meten en weegschaal wegen om de activiteit te ondersteunen en te laten ontdekken hoe dit nu moet. Wanneer je een rijtje met kinderen hebt, dan ook rangtelwoorden gebruiken. (Eerste, tweede enz).
  2. Dobbelsteen rollen. Laat een kind rollen, cijfer benoemen en geef er een opdracht bij. Bv. Zoek 5 kindjes met bruin haar of Zoek 3 kindjes met een verschillende kleur schoenen enz. Met de klas synchroon tellen.
  3. Voorwerpen uit de klas op kleur zoeken bij alle emoties van het kleurenmonster.
Woordkaartjes
  1. Het prikbord met polaroids.
  2. De zes foto’s in fotolijsten geven de familiebanden weer. deze kun je boven de taalhoek ophangen.
Familiealbum Taal (themabundel: Mijn familie)
bevat activiteiten a.d.h.v. visuele discriminatie. Husselwoorden
Kijk goed in het plakboek bij de foto’s en omcirkel het juiste woord. Beginklank
Kijk goed naar de woorden onder de foto’s. Onder de beginklank staat een stip. Zoek de juiste op en omcirkel deze.

Eindklank
Kijk goed naar de woorden onder de foto’s. Onder de eindklank staat een stip. Zoek de juiste op en omcirkel deze. Woorden naleggen of stempelen
Leg de woorden na met losse letters of kopieer de bladzijde een aantal keer zwart-wit om de kinderen erop te laten stempelen.

Familiefoto maken
De kinderen pakken de figuren en vormen op de lege achtergronden de familiefoto’s. Bij de figuren leggen ze het juiste woordkaartje.
Familiealbum rekenen (themabundel: mijn familie)
Activiteiten a.d.h.v. visuele discriminatie. Wat is er anders?
Kijk goed in het plakboek vergelijk de foto’s goed en zoek de verschillen. Je kunt de verschillen omcirkelen en bijhouden hoeveel je er al gevonden hebt. Twee niveaus. Schaduwspel
Pak de figuren en leg ze op de bijbehorende schaduw om de foto compleet te maken. Twee niveaus. Foto naleggen
Pak de figuren en de twee voorbeeldfoto’s en leg ze na op de lege achtergronden.

Maak een foto
De kinderen kunnen vrij met de figuren foto’s leggen. Op deze manier lok je spelenderwijs sorteren uit. Kinderen leggen misschien de figuren van groot naar klein, jong naar oud,  sorteren op gezin of andere categorie.
Leg je gezicht! (Los spel in de winkel)
Deze activiteiten rondom de uiterlijke kenmerken van het gezicht, passen goed binnen het thema ‘jij & ik’ of ‘Allemaal mensen’. Je kunt deze bundel op 3 manieren aanbieden.
Individueel
Leg de verschillende onderdelen gesorteerd klaar samen met een spiegeltje op tafel. Het kind kan zijn/haar eigen gezicht goed bestuderen en na leggen of vindt het misschien leuk om andere gezichten naar keuze te leggen. Lekker vrij experimenteren dus.
In tweetallen
Zet twee kinderen tegenover elkaar en laat ze elkaars gezicht na leggen. Misschien is het nodig om de set twee keer te printen.
Spelvorm dobbelspel
Ieder krijgt een eigen dobbelkaart en kiest een hoofdje als ondergrond uit. Ze gooien om de beurt met de dobbelsteen. Bij ieder aantal ogen zoeken ze het bijpassende getal op hun kaart en mogen dan het deel pakken wat ernaast staat. Het eerste je gezicht compleet? Dan heb je gewonnen!
Themahoek 'Het kleurenmonster'
Ik richt een hoek in met allerlei activiteiten rond kleur, emoties, fijne motoriek. Een aantal ideeën die ik tegen ben gekomen zijn echt de moeite om als tip mee te geven. Emoties sorteren
Het kunnen herkennen van emoties bij anderen is een belangrijk aspect om echt contact te maken en goed met elkaar om te gaan. Een mooie activiteit vond ik op Pinterest waar ik uitkwam op een Spaanstalige site (Bedankt google translate!). Knip flesvormen uit gekleurd A3 papier. Hang deze op en laat de kinderen de juiste emotie erbij plaatsen. Je kunt HIER alle emoties vinden. Gezichtsuitdrukkingen
Bij dit deze superleuke activiteit oefenen de kinderen verschillende gezichtsuitdrukkingen bij de emoties. Eventueel kunnen andere kinderen dan raden welke emotie het kind heeft gekozen. Je kunt deze activiteit HIER vinden. Kralenplank
In de kleurenmonsterontdekhoek, mogen fijn motorische activiteiten natuurlijk niet ontbreken. Op de gewelige site van Creametkids zijn deze patronen voor de strijkkralen te vinden. Je vindt HIER de patronen voor de kralenplank. Op deze site kun je ook terecht voor coderen met het kleurenmonster en leuke creatieve verwerkingen. Aanrader!  
Deze bundel bevat twee activiteiten om te praten over emoties. Ook als je geen rad in de klas hebt kun je dit gebruiken. Doe dan de verstevigde stippen in een knikkerzak om te grabbelen in plaats van draaien. Ikzelf knutselde er van karton een flessenstandaard bij, maar dit kun je makkelijk vervangen voor kleine losse flesjes of potjes. Let op de ronde afbeeldingen met het kleurenmonster zitten niet in het bestand. Deze mag ik helaas niet delen. Een link naar soortgelijke plaatjes bij een andere activiteit, vind je bij de tab overige hoeken. Je kunt deze bundel downloaden door op bovenstaande afbeelding te klikken. Veel plezier!